De Fijnste Brillen en Lenzen
De voor- en nadelen van populaire brillen- en lenzenmaterialen

De voor- en nadelen van populaire brillen- en lenzenmaterialen

Geplaatst door 15-11-2022 18:26 door Ferry Muts

Laten we eerlijk zijn, als je een bril draagt wordt het vaak een modeverschijnsel, dus het loont om te weten welke andere keuzes je hebt dan de traditionele bril met rond montuur. Lenzen en monturen zijn er in verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier is wat je moet overwegen bij het kiezen tussen populaire materialen.

Metalen monturen staan bekend om hun verfijning en tijdloze stijl. Ze zijn er in allerlei kleuren en vormen. Ze zijn licht van gewicht, corrosiebestendig en duurzaam, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen met een actieve levensstijl. Metalen monturen zijn echter ook de duurste optie, en ze zijn meestal niet verstelbaar, dus misschien niet de beste keuze voor mensen met een delicate gezichtsvorm.

Kunststof lenzen en monturen zijn gemaakt van thermoplastic dat duurzaam, verstelbaar en comfortabel is. Ze zijn licht van gewicht en verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, dus de meest veelzijdige optie. Het nadeel is dat ze gevoelig zijn voor krassen en na verloop van tijd gemakkelijk broos worden door blootstelling aan medicijnen en cosmetica.

Polycarbonaat lenzen zitten in stevige monturen en bieden een uitstekende helderheid, bescherming tegen de UV-stralen van de zon en krasbestendige coatings. Door hun flexibiliteit bieden ze ook meer bescherming tegen stootschade. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan andere monturen en moeilijk af te stellen.

Monturen van titanium zijn licht, sterk en corrosiebestendig. Ze zijn ook verstelbaar, zodat ze beter passen bij een bepaalde gezichtsvorm. Titanium monturen kunnen iets duurder zijn dan metalen monturen, maar door hun duurzaamheid zijn ze de meerprijs meer dan waard.

Elk van deze materialen kan een reeks voordelen bieden voor brildragers, maar elk heeft ook zijn eigen nadelen. Als je weet waar je op moet letten bij het kiezen tussen materialen, kun je ervoor zorgen dat je de perfecte bril krijgt voor jouw individuele levensstijl.