De Fijnste Brillen en Lenzen

Veelgestelde vragen

Welkom bij de veelgestelde vragen afdeling van De Fijnste Brillen en Lenzen, de ultieme bron voor antwoorden op al je vragen. Met een uitgebreide database van informatie voorzien we gebruikers van de beste antwoorden op hun vragen. Ons doel is het mensen gemakkelijker te maken om snel en accuraat antwoorden op hun vragen te vinden. We streven ernaar de best mogelijke antwoorden te geven. Aarzel niet om contact op te nemen, we zijn er om je te helpen!

Naar het contactformulier

Nee, brillen en lenzen zijn niet hetzelfde. Een bril is een montuur met lenzen erin. Lenzen zijn de eigenlijke stukjes glas of plastic die in een bril passen en je zichtcorrectie geven.

Een bril en contactlenzen zijn beide manieren om het gezichtsvermogen te corrigeren, maar ze werken net iets anders. Een bril past aan de buitenkant van je gezicht en gebruikt gebogen lenzen om het licht naar je ogen te buigen. Contactlenzen zijn dunne, gebogen stukjes plastic die direct op je oog worden geplaatst en helpen het licht direct op je netvlies te richten. De belangrijkste verschillen tussen een bril en contactlenzen zijn:

  1. Comfort: Een bril kan voor sommige mensen comfortabeler zijn, omdat contactlenzen direct in het oog geplaatst moeten worden en het enige tijd kan kosten om eraan te wennen.

  2. Uiterlijk: Veel mensen vinden contactlenzen esthetischer dan een bril, omdat ze je zicht niet belemmeren.

  3. Aanpassingsvermogen: Een bril kan worden aangepast voor verschillende soorten zichtcorrectie, zoals voor lezen of voor specifieke taken. Contactlenzen zijn vaak een meer specifieke zichtcorrectie.

  4. Levensduur: Een bril kan jaren meegaan als hij goed verzorgd wordt, terwijl contactlenzen regelmatig vervangen moeten worden.

Ja, het dragen van een bril kan het gezichtsvermogen verbeteren. Welk type bril je nodig hebt om je zicht te verbeteren, hangt af van het soort en de mate van visuele beperking die je hebt. Als je bijziend of verziend bent, kan het dragen van corrigerende lenzen, zoals een bril of contactlenzen, je zicht corrigeren en verbeteren. In sommige gevallen kan een bril het zicht zelfs beter corrigeren dan contactlenzen. Je optometrist kan je helpen bij het bepalen van het beste type lens, type montuur en pasvorm om je zicht te verbeteren en te behouden.

Lenzen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, afhankelijk van je behoeften, voorkeuren en budget. Gangbare materialen voor lenzen zijn plastic, polycarbonaat, trivex en high-index plastic. Afhankelijk van het type lens dat je nodig hebt, kan je optometrist of oogarts ervoor kiezen om speciale materialen te gebruiken, zoals glas, fotochromische materialen of gepolariseerde materialen.

Ja, over het algemeen is een bril met UV-bescherming beter om je ogen te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. Het dragen van een bril met UV-bescherming kan helpen je ogen te beschermen tegen UV-straling, waardoor het risico op oogschade, waaronder het ontwikkelen van staar of andere oogziekten, afneemt. Een zonnebril is ook goed om je ogen extra te beschermen. Zorg ervoor dat je een bril kiest met een goede UV-bescherming om maximale bescherming te garanderen.

Lenzen en een bril kunnen beide het gezichtsvermogen verbeteren, maar de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Lenzen worden doorgaans gezien als een sneller resultaat, omdat ze beter zijn afgestemd op de individuele behoeften dan een bril. Ze zijn ook lichter en comfortabeler dan een bril, waardoor ze wenselijker zijn voor mensen met een actieve levensstijl. Wat betreft de herstelsnelheid zijn lenzen een goede keuze voor mensen die al langere tijd problemen hebben met hun gezichtsvermogen, omdat de lenzen kunnen worden aangepast voor een optimaal herstel van het gezichtsvermogen. Uiteindelijk is het aan het individu om te beslissen welk type zichtcorrectie voor hem of haar het beste is.

Ja, brillenglazen kunnen gekleurd worden. Getinte glazen zijn er in verschillende kleuren en dichtheden, van licht getint tot donker getint voor zonnebrillen, en kunnen helpen bij het verminderen van schittering en UV-bescherming. Afhankelijk van je stijl en behoeften kun je kiezen uit een scala van beschikbare tinten voor je brillenglazen.

Bij de keuze tussen een bril en contactlenzen is het belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie te overwegen. Een bril is handig, betaalbaar en veroorzaakt waarschijnlijk geen ongemak voor de ogen, terwijl contactlenzen een groter gezichtsveld bieden en minder opvallen. Uiteindelijk hangt de keuze af van je levensstijl en voorkeuren, dus het is belangrijk om beide opties te onderzoeken en de voor- en nadelen te overwegen voordat je een beslissing neemt. Je optometrist kan ook advies geven en je helpen bepalen welke optie voor jou het beste is.

Ja, je kunt een bril met beide ogen dragen als je maar voor één oog een recept nodig hebt. Dit is mogelijk omdat een goede opticien een brilmontuur moet kunnen maken met glazen die één corrigerende lens en één standaardlens bevatten. Dit is een goede oplossing voor wie een zichtcorrectie heeft in één oog door bijvoorbeeld een verschil in brekingsindex. Als je niet zeker weet wat je beste opties zijn, kun je het beste een opticien bezoeken en je behoeften bespreken.

De frequentie waarmee lenzen moeten worden vervangen hangt af van het type lens en het beoogde gebruik. In het algemeen moeten enkelvoudige brillenglazen om de twee jaar worden vervangen, terwijl multifocale brillenglazen om de drie tot vier jaar moeten worden vervangen. Bij contactlenzen moeten zachte lenzen maandelijks of tweemaal per jaar worden vervangen, afhankelijk van het type, en harde lenzen jaarlijks.

Ja, je kunt lenzen zonder recept kopen voor je bril. Lenzen zonder recept zijn verkrijgbaar in allerlei maten, materialen en stijlen, zodat ze op vrijwel elk montuur passen. Je kunt lenzen zonder recept vinden op onze website of in de winkel, afhankelijk van je voorkeur. Wij bieden een groot aantal opties om aan je individuele behoeften te voldoen.

Ja, er zijn brillen zonder glazen. No-line lenzen, of multifocale glazen, bieden helder zicht op alle afstanden, van dichtbij tot veraf, zonder de traditionele zichtbare lijnen of stappen in het glas. De randen van no-line lenzen zijn samengevoegd tot één naadloze lens, waardoor een natuurlijke kijkervaring ontstaat die meer lijkt op het dragen van een gewone bril dan traditionele bifocalen of trifocalen.

Ja, bifocale brillenglazen zijn verkrijgbaar in een bril! Bifocale brillenglazen zijn speciale soorten brillenglazen met twee verschillende voorschriften, waardoor je zowel dichtbij als veraf kunt zien zonder van bril te hoeven wisselen. Deze glazen komen het vaakst voor in standaard en multifocale glazen, maar bifocale glazen zijn er ook in andere speciale uitvoeringen. Als je meer hulp nodig hebt om te beslissen welke soort lenzen het beste werken voor jouw specifieke behoeften, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze ervaren opticiens die je graag helpen.

Ja, lenzen zijn verkrijgbaar op recept en zonder recept. Afhankelijk van je individuele behoeften zijn er brillen en contactlenzen met of zonder recept. De meeste van onze lenzen zijn op sterkte, maar je kunt ook lenzen zonder recept kiezen als je geen correctie nodig hebt.

Voor rijden in het donker zijn de beste soorten lenzen die met een antireflecterende of antireflecterende coating. Dit helpt reflectie van tegemoetkomende koplampen te voorkomen, waardoor je minder last hebt van schittering en je zicht tijdens het rijden in het donker verbetert. Naast antireflecterende of antireflecterende coating zijn ook brillenglazen met een oranje kleur een goede keuze voor rijden in het donker. Ze kunnen helpen het zicht te verbeteren door het contrast te verbeteren, waardoor je beter diepte kunt zien en objecten in het donker beter kunt onderscheiden.

De soorten getinte glazen in brillen hangen af van het materiaal en het doel van de lens. Populaire getinte glazen zijn:

  • Bruin, groen en grijs - Dit zijn de meest gebruikte tinten en vertrouwen op verschillende tinten van deze kleuren om schittering te verminderen, het licht gelijkmatig te verdelen en de ogen minder te belasten.

  • Gepolariseerd- Deze glazen bevatten een speciaal filter dat schittering wegneemt en het zicht helderder maakt.

  • Photochromic- Deze lenzen worden automatisch donkerder bij blootstelling aan direct zonlicht en worden weer lichter als de zon wordt tegengehouden.

  • Gespiegelde lenzen- Gespiegelde lenzen hebben een reflecterende coating die bescherming biedt tegen fel, direct zonlicht.

  • Speciale tinten- Deze lenzen zijn speciaal ontworpen voor bepaalde activiteiten of specifieke lichtomstandigheden. Deze lenzen zijn er in verschillende tinten, zoals roze of felgekleurde modetinten.

Om je brillenglazen effectief schoon te maken, moet je eerst je handen grondig wassen om vuil en olie die op de brillenglazen terecht kunnen komen te verwijderen. Spoel je lenzen of bril vervolgens af in lauw water en droog ze dan af met een zacht, pluisvrij microvezeldoekje. Vermijd het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen op je lenzen en houd ze uit de buurt van schurende materialen. Tenslotte, als je lenzen een extra reiniging nodig hebben, gebruik dan een speciaal voor lenzen ontworpen reinigingsmiddel.

Ja, er zijn verschillende soorten brillenglazen verkrijgbaar voor brillen. Verschillende brillenglazen zijn ontworpen om een reeks voordelen te bieden om het zicht te verbeteren, waaronder bifocale en trifocale brillenglazen, multifocale brillenglazen en ontspiegelde brillenglazen. Verschillende brillenglazen zijn er ook in verschillende materialen, zoals kunststof, polycarbonaat en kunststof met hoge index, waarbij elke optie zijn eigen voordelen heeft. De beste manier om te beslissen welk type brillenglas en welk materiaal voor jou geschikt is, is door je behoeften en zichtbehoeften te bespreken met een gekwalificeerde oogarts.

Het wordt aanbevolen om je ogen eens per jaar door je optometrist te laten controleren om er zeker van te zijn dat de lenzen op recept nog steeds goed passen. Als je echter veranderingen in je zicht ervaart, zoals wazigheid, of als je lijdt aan bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes, kan het raadzaam zijn je ogen vaker dan eenmaal per jaar te laten controleren.

Ja, je kunt je bril dragen tijdens sporten en andere activiteiten. Afhankelijk van de intensiteit van de activiteit kun je echter overwegen een speciale sportbril of contactlenzen te dragen. Houd rekening met factoren als hoeveel je bril kan bewegen en of je hem ongemakkelijk vindt tijdens de activiteiten. Praat met je opticien voor advies over de beste optie voor jouw behoeften.

Ja, het is mogelijk lenzen te krijgen die schittering verminderen. Veel aanbieders van brillenglazen bieden brillenglazen aan met antireflecterende coating die de schittering van lichtbronnen helpt verminderen en de belasting door sterk zonlicht vermindert. Het is een prima optie voor mensen die veel buiten zijn of autorijden, want het maakt het zien in fel licht gemakkelijker.

Overgangslenzen kunnen een geweldige optie zijn voor mensen die het gemak willen van zowel een zonnebril als een bril in één paar. Ze worden donkerder bij buitenlicht en bieden bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Maar afhankelijk van je voorschrift en levensstijl zijn overgangslenzen misschien niet de beste keuze voor jou. Overweeg de kosten en de onderhoudsbehoeften van overgangslenzen voordat je een beslissing neemt. Uiteindelijk kan alleen jij beslissen of de voordelen van overgangslenzen voor jou opwegen tegen de nadelen.

Bij het kiezen van een montuur voor je lenzen is het belangrijk ervoor te zorgen dat het montuur niet te groot of te klein is. De beste manier om de juiste maat montuur te bepalen is door de breedte, hoogte en omslag van je lenzen te meten. Meet de breedte van je brillenglazen door ze tegen een liniaal te houden en de afstand tussen de twee uiterste randen te meten. Meet vervolgens de hoogte van je brillenglazen door de afstand tussen de onderkant en de bovenkant te meten. Meet tenslotte de omslag van je lenzen door een meting te doen van het midden van de ene lens naar het midden van de andere lens. Zodra je deze drie metingen hebt, kun je op zoek gaan naar monturen die dicht bij je lenzen passen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat montuur bestelt, controleer je de maten op de productpagina van de monturen voordat je ze koopt.

Ja, het is mogelijk om lenzen in verschillende kleuren te krijgen. Veel winkeliers en fabrikanten bieden verschillende kleuren en tinten aan, zoals paars, groen, bruin, grijs en zelfs lichtblauw. Afhankelijk van het type lens kun je zelfs de kleur aanpassen om beter bij je individuele stijl te passen. Informeer bij je winkelier of fabrikant naar de beschikbare opties!

Er zijn verschillende speciale coatings beschikbaar voor brillenglazen, van antireflecterende coatings die schittering en krassen verminderen tot gepolariseerde brillenglazen die vermoeide ogen verminderen. Bovendien zijn veel brillenglazen voorzien van speciale coatings die je ogen kunnen helpen beschermen tegen ultraviolette straling, de hoeveelheid blauw licht dat je ogen binnendringt verminderen, bestand zijn tegen regen en watervlekken, en vele andere. Afhankelijk van het type brillenglazen en het recept dat je nodig hebt, kunnen deze coatings helpen je zicht en algehele comfort te verbeteren. Praat met je opticien om meer te weten te komen over het type coating dat het beste bij jouw zichtbehoeften past.

Ja, er bestaan lenzen die ontworpen zijn om astigmatisme te corrigeren. Bepaalde lenzen, zoals cilindrische, werken om astigmatisme te corrigeren, terwijl andere speciaal ontworpen kunnen zijn voor astigmatische patiënten. Als je een lens zoekt om astigmatisme te corrigeren, ga dan op zoek naar een lens met specifieke kenmerken die zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van astigmatische personen.

Het type montuur dat het beste is voor multifocale glazen hangt af van de voorkeuren van de persoon. Bij het kiezen van een montuur is het belangrijk rekening te houden met de lensbreedte, de tempellengte, de montuurgrootte en de algemene vorm van het montuur. Als je een montuur zoekt dat geschikt is voor multifocale glazen, let er dan op dat het montuur enige diepte heeft en dat de glazen de zijkanten van het montuur raken om vergroting aan de randen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een montuur te kiezen met een passende tempellengte, die langer moet zijn dan de afstand tussen de pupillen. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste montuur, kun je altijd een van onze opticiens raadplegen!

Ja, brillenglazen kunnen op maat worden gemaakt voor verschillende monturen. Veel fabrikanten bieden een reeks lenzen in verschillende maten om een nauwkeurige pasvorm voor verschillende monturen te garanderen. Afhankelijk van het type lens kunnen er extra opties zijn om de pasvorm van de lens verder aan te passen aan het montuur.

De prijs van brillen en lenzen hangt af van het soort en de kwaliteit van het materiaal en de winkelier. In het algemeen zijn brillenglazen duurder dan glazen. Dit is echter niet altijd het geval, dus is het belangrijk om verschillende winkeliers, monturen en lenzen te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Het antwoord op deze vraag hangt af van de persoon. Over het algemeen zijn lenzen lichter en minder volumineus dan een bril, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat tijdens het passen de juiste maten worden genomen, zodat de lenzen comfortabel passen en optimaal zicht bieden. Uiteindelijk is ieders ervaring anders, dus het is belangrijk om beide te proberen voordat je beslist wat comfortabeler is.